30 Ocak 2015 Cuma

Arduino Projem - I2C Haberleşmesi Nedir ?

Bugünkü yazımızda ı2c haberleşmesi yapısının temelini ve mantığını anlatmaya çalışacağız.

I2C Nedir ?

Inter Integrated Circuit kelimelerinin baş harflerinden gelmeketedir. I2C isim hakkı ise Philips ( NXP ) firmasına aittir. Bu yüzden two wire adıylada kullanılmaktadır.

Seri Haberleşme mi Yoksa Paralel Haberleşme mi ?

I2C mikrodenetleyiceler ve çeşitli cevresel birimler arasında iletişimi için kullanılan seri bir haberleşme yöntemidir. 2 hat üzerinden birden fazla birim birbirleriyle iletişim kurabilir.










Not: SCL ve SDA bacaklarına pull-up direnci bağlanmalıdır.

I2C Mantığı

Bu protokol temel olarak 2 hat vardır. Bunlardan biri SCL diğeri SDA hattıdır. SCl ( SerialClock ) veri senkronu için gerekli saat darbe hattıdır. SDA ise data hattıdır. Ayrıca kendine özgü yazma koruması ( WP ) ve çıkış işin (OE) gibi uçları yani pinleri vardır. SCL lojik 1 iken SDA da lojik 1 dan 0 e kadar olan geçiş start ( başlama ) işlemi yaparken yine SCL 1 lojik durumda SDA lojik 0 dan 1 e  olan geçiş stop ( durdurma ) anlamına gelir.

I2C yi Aktif Hale Getirmek

Arduinomuzda ı2c iletişim protokolünü aktif hale getirmek için "two wire" , "I2c" kütüphanesini kod bloğumuza eklemeleyiz.

#include "wire.h" // ile kütüphane ekler.

setup() fonksiyonu içine yazacağımız;

Wire.begin();  // ile ı2c haberleşmesini baslatmalıyız.

Related Posts

Arduino Projem - I2C Haberleşmesi Nedir ?
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.

1 yorum:

Tulis yorum
avatar
28 Aralık 2015 17:03

'I2C Mantığı ' başlığı altında yazdıklarının son cümlesi çok devrik bir cümle olmuş, google translate etti heralde, onu düzeltebilirmisin , tam olarak ne anlatılmak istendiğini anlayamadım.
Teşekkürler

Reply