11 Ocak 2015 Pazar

Arduino Projem - Serial Monitor Kullanımı

Karlı bir pazar sabahından bir kocaman merhaba sizlere.Daha önce ufak bir kaç ısınma amaçlı projeler uygulamar yaptık. Belki bizi takip edenlerin kafasında ufakta olsa kıpırdanmalar olmaya başlamıştır. Bu aslında bizim olmasını istediğimiz birşey sonuçta kopyala yapıştır bir yere kadar gelinebilir. Bugün ise size bahsetmek istediğimiz konu serial monitorun kullanılması hakkında ufak bir kaç püf noktası.

Serial Monitor Nedir ?

Arduino muza kodlar atabilmek için bilsayar üzerinden usb kablosu yardımıyla bağlıyoruz. Bu aslında bilgisayar ile arduino arasında bir iletişim protokülü oluşturmaktır. Arduino muzu bilgisayara bağladığımız an itabiriyle seri haberleşmeye yapmaya başlar. Bu seri haberleşmeye seri port adınıda verebiliriz. Bu seri porttan çift yönlü veri akışı olabilir. Hem arduino ya kodlar yollayabilir hemde arduino üzerinden bilgileri bilgisayarımızda görüntüleyebiliriz. Serial Monitor de tam da burda devreye girer. Arduinoda yaptığımız kodsal işlerin işlevsel sonuçlarını bir kaç basit kodla bilgisayarımızda görüntüleyebiliriz.

Serial Monitor Nasıl Çalışır ?

Bu sorunun cevabını 2 kısımda anlatalım:
  1. Kodsal Yapı 
  2. Tıkla Çalıştır Yapı
Kodsal Yapı:
  • void setup() un içine bir kod yazılarak serial haberleşmenin hangi hızla başlatalıcağını tanımlamımız gerekir. Aşağıdaki örnekte 9600 le seri haberleşmemizi başlatıyoruz. Bu veri gönderme hızı 9600 olabileceği gibi 4800,9600,14400,19200,28800 gibi değerlerde olabilir.
  void setup() 
{               
  Serial.begin(9600);
}

  •  void loop() un içine ise yazdırmak istediğimiz yazı veya değeri Serial.print() ve Serial.println() komutlarıyla yazdırabiliriz. Şimdi bu yazıyı yazarken bile kulağıma print ile println arasındaki fark ne soruları gelir gibi oldu. O yüzden onuda açıklamadan geçmeyelim. print ile kodumuzu yazarsak gönderdeğimiz yazı veya değerler yan yana aynı satırda yazılır fakat println de 2. veri gönderilmeden önce imleç otomatik olarak bir alt satıra geçer.
void loop() 
{
  Serial.println(“ARDUİNOPROJEM “);
           delay(1000);


void loop() 
{
  Serial.print(“ARDUİNOPROJEM “);
            delay(1000);
}
  •  Önemli bir hususta daha önceden tanımlanmış bir şeyin içindeki veriyi serial monitore yollama.Onuda aşağıdaki basitinden örnek kod bloğu ile anlatalım. Bunu için önce bir int deger tanımlayacağız önce sonrada onu serial monitore yollayacağız.


int deger = 12;

void setup()
 {
 Serial.begin(9600);
}

void loop()
{
Serial.println(deger);

delay(1000);
          Serial.println("https://arduinoprojem.blogspot.com");

delay(1000);
}

Bas Çalıştır Yapı:

Bunuda sizlere aşağıdaki resimlerle anlatacağım.

Az önce yazıda yazdığımız kodları buraya yapıştırıyoruz.
Kodumuzu upload ettikten sonra serial monitör ü çalıştırıyoruz.

Ve Serial monitörde göndermek istediğimiz şeyleri göndermiş oluyoruz.




Related Posts

Arduino Projem - Serial Monitor Kullanımı
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.

1 yorum:

Tulis yorum
avatar
15 Temmuz 2015 11:14

Merhaba, kaliteli içerik için elinize sağlık.
Serial Monitor çalışmanın yarısında neden iletişimi durdurur?

Reply