2 Şubat 2015 Pazartesi

Arduino Projem - Ledler Hakkında

Aramızdaki çoğu kişi bunlara bende dahilim arduino dünyasına bir led i yakmakla başladı. Bir çok kişi bu led i yaktıktan sonra sevinç yaşadılar ve ileri seviyeye geçmek için arayış içersine girdiler. Dediğim gibi led bu isin temelidir. Nedir peki bu ledler hadi gelin hep beraber birazcık inceleyelim.

Led Nedir ?

Light Emittion Diode kelimerinin baş harflerinden LED , ışık ışıma diyotu anlamına gelir.
1920 yılında Rusya'da icat edilmiştir ama kullanıılır hale 70 li yıllarda gelmiştir. Yani 50 sene pek ilgi görmemiş bir icattır bakıldığında. Şuan çokça ünü artmış hatta televizyon ve telefonlara "amoled" "süperamoled " adıyla girmiştir.

Led Nasıl Çalışır ?














p-n yapılı led e doğru yönde  ve istenen boyutta voltaj verirsek kırmızı renkte gösterilen elektronlar beyaz renkli hole lere hareket eder. Bu hareket sırasında belli bir miktarda enerji ortaya çıkar. Bu enerji ledin içersinde kimsalların etkisiyle foton yayar. Bu fotonda ledimizin ışık vermesini sağlar.

Hangi Renkte Ledler Vardır ?







Kırmızı,sarı,yeşil,mavi ve beyaz gibi ledler vardır ve bu ledlerin voltajları yukarıda gördüğünüz gibi farklıdır.

Led e Nasıl Bir Direnç Bağlamalıyım ?

Led i sürerken önüne bağlanacak direnç ledin ömrü ve güvenirliliği için çok önemlidir. Bu bağlanacak direncin boyutu için çok basit bir hesaplama formulü vardır.









Related Posts

Arduino Projem - Ledler Hakkında
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.